Kütahya’nın Simav ilçesinde, Yeşilköy’den başlayıp, Gökçeler köyü, Muradınlar ve Esenevler mahallesinin tarlalarını sulayıp, büyük kanala ulaşan Balaban Çayı’nın ıslah edilmesi için ilk çalışmaların başladığı bildirildi.
Birkaç yıl öncesine kadar yılda yaklaşık 20 bin ton civarında pancar üretiminin gerçekleştiği Kütahya’nın Simav ilçesinde üretici pancardan tamamen soğudu.
Tarımda artan maliyetlerin yanı sıra başta kota ve Uşak Şeker fabrikasına nakliye konusunda yaşanan sıkıntılar Simavlı üreticileri pancardan tamamen soğuttu. Verimli toprakları ile ünlü Simav’da önceleri 2 bin civarında olan pancar üreticisi sayısı bu yıl bire düştü.
Simav’ın son pancar üreticisi ilçeye bağlı Yeşilköy halkından Mehmet Çakar (49), “Bir yandan kota uygulaması, bir yandan da pancar boşaltma merkezinde makine olmadığı için elle yapılan boşaltma işlemi üreticileri pancardan tamamen soğuttu. Koca Simav’da bir tek pancar üreticisi olarak ben kaldım. Köyümüzün Horoz yeri mevkiindeki 5 dekarlık tarlama ektiğim pancardan 30 ton dolayında mahsul elde ettim. Pancarımı dün Uşak Şeker Fabrikasına götürerek teslim ettim Karşılığında 10 bin lira ücret aldım. ” dedi.
Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, pancar şirketinin kota başta olmak üzere sektörde artan maliyetlerin yanı sıra ilçedeki pancar boşaltma merkezinde makine olmadığı için üreticinin boşaltma işleminin elle yapmasının üreticileri pancardan tamamen soğuttuğunu söyledi.
Başkan Kadir Bütüner, “Pancar şirketi önceleri uyarılarımızı dikkate almadı. Şimdi iş işten geçtikten sonra kota kalktı. Ancak bu durum üreticiyi pancardan soğuttu. Bir zamanlar 2 bin dolayında çiftçimizin ekmek kapısı olan pancar üretimi Simav’da tamamen durdu. Sadece ilçemize bağlı Yeşilköy halkından Mehmet Çakar isimli çiftçimiz 5 dekarlık arazisine pancar ekimi yaptı. Sanırım gelecek yıl Simav’da hiç pancar ekecek çiftçimiz olmayacak. Çiftçi mağdur edildi. Şeker pancarından uzaklaşan çiftçimiz alternatif ürünlere yöneldi. Pancar yerine tarlasına silajlık mısır ekmeye başladı. Çok üzgünüz. Simav’ın toprak yapısı ve iklim şartları pancar üretimine çok elverişliydi. Böyle olmamalıydı” dedi.
Kaynak:Güngör Avcıoğlu https://www.haberx.com/post/383448/simav-da-kalan-son-seker-pancari-ureticisi
KÜTAHYA'nın Simav ilçesine bağlı Yesilköy de deneme amaçlı olarak 2 köyde toplam 80 dekarlık bir alana ekilen lavanta üreticiyi memnun etti. Tarım ve Orman Simav İlçe Müdürlüğü koordinatörlüğünde ilçeye bağlı Kestel ve Yeşilköy köylerinde iki... 07 Temmuz 2019 Pazar 09:39 KÜTAHYA'nın Simav ilçesinde deneme amaçlı olarak 2 köyde toplam 80 dekarlık bir alana ekilen lavanta üreticiyi memnun etti.
Tarım ve Orman Simav İlçe Müdürlüğü koordinatörlüğünde ilçeye bağlı Kestel ve Yeşilköy köylerinde iki çiftçinin tarlasına ekilen lavantadan olumlu sonuç alındı. Tarım ve Orman İlçe Müdürü Murat Tokdemir, lavanta ekimini gelecek yıllarda ilçe genelindeki kıraç arazilerde yaygınlaştırmak istediklerini bildirdi. Tokdemir, lavantanın kıraç bölgelerin alternatif bitkisi olacağını söyledi. Çok yıllık bir bitki olan lavanta fidelerinin köylüye ücretsiz temin edildiğini ifade eden Tokdemir, "Her yıl çiçekleri satılan lavantanın yağı ve suyu da çıkarılarak sahibine iyi bir gelir getirmekte. Parfüm, ilaç, temizlik ürünleri sanayisi gibi pek çok sanayi sektöründe kullanılan lavanta bitkisi ilçemizde de gayet verimli bir şekilde yetiştirilebilmekte. Biz, 3 yıl önce başlattığımız projeyle lavanta bitkisinin ilçemiz için alternatif ürünlerden birisi olabileceğini göstermiş olduk. Kestel ve Yeşilköy de ektirdiğimiz fideler, 3 yıl sonunda gayet güzel gelişim sağlayarak hasat edilecek seviyeye ulaştılar. Düzenli olarak kontrollerimizi yapıp üreticilerimizi yönlendiriyoruz" diye konuştu.
ÇİFTÇİ MEMNUN Tarlasına lavanta fidesi diken Yeşilköylü üretici 56 yaşındaki Kamil Çelik, "Köyönü Mevkisi'ndeki 40 dekarlık tarlam kıraç bir yapıya sahip olduğu için hiçbir mahsul yetişmiyordu. Buraya Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nün tavsiyelerine uyarak 3 yıl önce lavanta fidesi diktim. Sonuç beni çok şaşırttı. Çok yıllık bir bitki olan lavantanın yakında hasadını yapıp, satacağım. Müşterisini de buldum. Hiçbir işe yaramayan 40 dekarlık tarlamı lavanta ile değerlendirmiş oldum. Ayrıca çevreye verdiği güzellik ve köye saldığı mis gibi kokusu da cabası. Herkese tavsiye ederim" dedi. Mehmet YENEN / SİMAV (Kütahya), ()
Gazete Rize
Kaynak:https://www.gazeterize.com/bolge/simav-da-deneme-amacli-urutulen-lavanta-yuz-guldurdu-h13909802.html
Kütahya’nın Simav ilçesinde, Yeşilköy’den başlayıp, Gökçeler köyü, Muradınlar ve Esenevler mahallesinin tarlalarını sulayıp, büyük kanala ulaşan Balaban Çayı’nın ıslah edilmesi için ilk çalışmaların başladığı bildirildi.
Kütahya’nın Simav ilçesinde, Yeşilköy’den başlayıp, Gökçeler köyü, Muradınlar ve Esenevler mahallesinin tarlalarını sulayıp, büyük kanala ulaşan Balaban Çayı’nın ıslah edilmesi için ilk çalışmaların başladığı bildirildi.
Doğal güzelliği, sulu tarıma katkısı ile 10 yıl öncesine kadar balık tutulabilen çay, son yıllarda pislikten geçilmiyor.
Balaban çayı kenarındaki tarla sahiplerinden biri olan Ziya Uyanık, “Balaban Çayı Simav’ın tek akarsuyudur, temiz tutulmasında fayda vardır. Yeşilköy altındaki kayalıklardan çıkan bu başlı su, göl arazisine doğru boşuna akmaktadır. Burada sulama çok zor şartlarda yapılıyor, etrafına çöp atılıyor. Belediyenin bunun önlemini alması gerekir. Akarsuyun pislenmesinden dolayı balıkları yiyemiyoruz. Biz bu Simav çayının ve balaban çayının Devlet Su İşleri tarafından ıslah edilmesi ve sulamaya müsait hale getirilmesini istiyoruz” dedi.
Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, “Simav’ın Yeşilköy tarafından akan, balaban çayı dediğimiz suyun saniyede 500 litreyi aşan debisi bulunmaktadır. Bu suyumuzu daha iyi şartlarda değerlendirebilirsek, Yeni mahalle, Muradınlar Mahallesi, Gökçeler Köyü çevresindeki toplam bin dekar arazi sulanabilir. Simav Ziraat Odası Başkanlığı olarak DSİ müdürlüğüne müracaatlarımızı yaptık. Sulama kanallarının en kısa zamanda yapılmasıyla, çiftçilerimiz daha fazla temiz su kullanabilecek . Balaban Çayı etrafındaki arazilerde yer altı sularının en az 3 metre daha aşağıya düştüğü görülmektedir. Yapılacak olan ıslah çalışmaları sonunda yer altı suları da beslenebilecektir. Oluşturulacak setlerle bin dekarlık alanda daha kaliteli ürün yetiştirmek mümkün olacaktır. Balaban Çayı etrafına atılan çöplerin toplanmasında bizlere destek olan Simav Belediye Başkanlığına teşekkür ediyoruz. El ele vererek Balaban çayımızın suyunu kurtaralım” ifadelerini kullandı.
(İHA) Kaynak:http://www.burdahaber.com/cevre/balaban-cayina-ilk-nester-h219720.htmlSimav’daki Ölüm Virajına Neşter
Kütahya’nın Simav ilçesindeki Yeşilköy kavşağında bulunan, ‘ölüm virajı’ olarak da anılan, kazalarda bir çok can ve mal kaybının yaşandığı yolda düzenleme çalışmaları başlatıldı. Bursa 14’üncü Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından yapılan yol düzenleme çalışmalarına Simav Belediyesine ait iş makinelerinin de destek verdiği belirtildi.
Simav Belediye Başkanı Adil Biçer, Başkan Yardımcısı Fatih Kalay ve Ak Parti Simav İlçe Başkanı Ahmet Kulat, yolda yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Başkan Biçer, sürücülerden gelen yoğun talep üzerine, Yeşilköy kavşağındaki yolda düzenleme ve genişletme çalışmalarının başladığını ve kaza riskinin azalacağını ümit ettiklerini belirtti.
Yeni Nesil Habercilik ,ÇÜNKÜ SİZ GELECEKSİNİZ https://www.habergundemim.com/kutahya/simavdaki-olum-virajina-nester-h65768.html
Hünnap’a ilgi duyan vatandaşların ilgi odağı haline geldiği bahçesinde her gün meraklı çiftçileri ağırlayıp bilgiler verdiğini dile getiren Kahraman,
“Hünnap yetiştirme kararı vermekle çok isabetli bir iş yaptığımı sanıyorum. Simav’ın iklim ve toprak yapısı hünnap yetiştirmeye çok elverişli.
Ancak bu güne kadar hünnap yetiştiren kimse çıkmamış. Bir fidanın ortalama 30 kilo gram dolayında ürün verdiğini söylüyorlar. Hünnapın hasadı en az 6-7 hafta sürüyor, şimdi meraklıları bahçeme kadar gelip benden bilgi alıyorlar” dedi.
İHA'nın haberine göre bahçesinde ürettiği hünnapları Simav’da Pazar yerinde kilosu 5 TL’den satmayı planladığını dile getiren üretici Kahraman, “Hünnap Simav’ı, Simavlılarda hünnapı çok sevdik. Çiftçi arkadaşlarımı kiraz ve vişneye alternatif ürün olarak hem verimli hem de şifalı bitki yetiştirmeye davet ediyorum" diye konuştu.